Kuharski triki in skrivnosti #1: čebula brez solz, pogrevanje ostankov, presoljena hrana, prekipevanje vode...

Ta teden smo pripravili prvi izbor enostavnih trikov in skrivnosti, ki vam bodo zagotovo olajšali pripravo hrane in kuhinjska opravila. 

Ste jed preveč posolili?

Preveč soljeno jed lahko rešite tako, da dodate nekoliko več kislih sestavin (npr. limonin sok, kis ali vino) in tako uravnotežite slanost. Postopek deluje tudi obratno. Preveč kislo jed lahko nevtraliziramo tako, da ji dodamo sol.

Rezanje čebule brez solz

Nasvetov kako rezati čebulo, da vas ne spravi v jok je malo morje. Najbolj učinkovit in praktičen je ta, da jo pred uporabo ohladite. Najbolje je, da jo za 15 minut postavite v zamrzovalnik.

Pogrejte ostanke pizze in druge hrane tako, da ostanejo bolj sočni

Verjetno se strinjate, da pogreta pica ali druga pekovska hrana večinoma ni najbolj okusna. Z uporabo tega trika je to drugače in naslednjič mogoče ne boste več zavrgili ostanke pizze ali drugih jedi. Torej poleg ostankov pizze in druge hrane v mikrovalovno pečico položite še skodelico vode, ki bo navlažila zrak in poskrbela, da bo pogreta hrana precej bolj sočna in okusna.

Vam je voda ponovno prekipela in ste umazali štedilnik?

Če tudi vi sodite v skupino ljudi, ki med pripravo obrokov opravlja še druga opravila in ste težko ves čas poleg štedilnika, blog prekipevanjepotem vam  predlagamo, da na vrh lonca položite leseno kuhalnico. Tako se boste izognili temu, da vam voda prekipi in umaže štedilnik, saj les namreč ne prevaja najbolje toplote, zato bo tekočina ostala pod površjem.

Če ste kdaj morali olupiti večje količine česna, se verjetno strinjate, da je to kar zamudno delo. Lupljenje si lahko olajšamo tako, da kar cel česen ali pa posamezne stroke česna položimo v stekleni kozarec, ki ga zapremo in nato močno tresemo. Česen se bo na ta način olupil kar sam. Video si lahko ogledate tukaj

Drugi trik je, da stroke ali kar cel česen naribate s pomočja ribežna. Presenetljivo bo lupina ostala ločena od česna. Video si lahko ogledate tukaj

Česen pa lahko tudi za 15 sekund postavite v mikrovalovno in tako se bo lupina lažje odstranila.

Kako rešiti zažgano ponev (brez kemikalij)?

Na dno zažgane ponve posujete plast sode bikarbone in nekaj soli, natočite čez dovolj vode in pustite stati nekaj ur. Bikarbona bo poskrbela, da zažgana hrana odstopi od dna in ponev boste tako lažje očitstili.