Ali je eko hrana res boljša in bolj zdrava?

Najprej se nam zdi potrebno poudariti temeljne razlike med hrano pridelano na ekološki in "konvencionalni" (navadni) način. Med tem, ko se pri "navadnem" kmetijstvu na veliko uprablja razna kemična sredstva, hormone, ipd., ki imajo negativne vplive na naše zdravje in naravo, pa v eko kmetijstvu veljajo prepovedi le teh. Tako ni dovoljena uporaba umetnih lahkotopnih gnojil, kemičnih oz. fitofarmacevtskih sredstev, ki jih strokovno imenujemo "pesticidi", rasnih hormonov ter tudi GSO organizmov, za katera ni jasno kakšne vplive imajo na naše zdravje. Pomembno je še poudariti, da veljajo tudi stroga pravila za rejo živali na eko kmetijah, ki zagotavljajo, da imajo živali ustrezne in zdrave življenjske pogoje, kot so npr. zdrava eko krma, prosta paša večji del leta, dovolj prostora v hlevu, prepoved preventivnega zdravljenja z antibiotiki, ind. Prav tako veljajo stroga pravila pri predelavi živil, saj morajo eko predelena živila vsebovati min. 95% eko sestavin in dovoljena je uporaba le aditivov (E-jev) naravnega izvora. Vse to je že po zdravi kmečki logiki zagotovilo, da je eko hrana bolj zdrava in hkrati tudi prinaša manj negativnih posledic za naš planet.

Vseeno pa je potrebno predstaviti tudi dejstva tudi na podlagi znanstvenih raziskav. Kaj torej pravijo študije na to temo?

  • Veliko bogatejša nutricionistična vrednost eko hrane, saj le ta vsebuje več antioksidantov, vitaminov, omega 3 maščob, ind., kar vse pozitivno vpliva na naše zdravje in počutje. V študijah so na primer ugotovili, da z uživanjem eko zelenjave, sadja in žitaric naše telo pridobi okoli 20-40% več antioksidantov ter da eko mlečni izdelki in meso vsebujejo kar 50% več omega 3 maščob, na račun proste paše in zdrave krme živali na eko kmetijah. 
  • Z (rednim) uživanjem eko hrane zmanjšamo nevarnost raznih bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca in ožilja, alergije, ind. ter tudi raka, saj na njegov nastanek vplivajo tudi ostanki pesticidov v hrani, ki pa so v eko hrani zanemarljivi. Manjša izpostavljenost pesticidom z uživanjem eko hrane, zmanjša tudi tveganja za negativne učinke na kognitivni razvoj otrok. Veliko manjša je tudi izpostavljenost težkim kovinam, kot je npr. kadmij., ki povzročajo poškodbe živčnega sistema. 
  • Vsi (pre)pogosto uživamo predelano hrano, ki ima velikokrat razne umetne aditive oz. E-je, kateri imajo različne negativne učinke oz. lahko povzročajo (kronične) bolezni od raka, alergij, vnetij hiperaktivnosti ind.  Z uživanjem eko predelena hrane so ta tveganja veliko manjša, saj eko predelana hrana vsebuje le E-je naravnega izvora. Med tem, ko je v EU dovoljenih več tisoč raznih aditivov oz. E-jev, pa jih je pri eko hrani dovoljenih le 45!
  • Študijo celo dokazujejo, da ima eko hrana boljši in polnejši okus, kar je pomembno z vidika uživanja v hrani. 

Na koncu pa moramo še poudariti, da je najboljša izbira za naše zdravje čim bolj sveža, sezonska in lokalno (bližje nam) pridelana eko hrana. Med tem pa, ko hrana, ki k nam pride od daleč, izgubi svojo biološko vrednost, pogosto ji zaradi zagotavljanja obstojnosti dodajajo konzerevanse, kemična sredstva in aditive.Tako sadje in zelenjava so pobrani preden so zreli in kasneje umetno dozorijo med prevozom in skladiščenjem in zato ne morejo dosegati kakovosti lokanih pridelkov, ki so sveže obrani v optimalnem času. 

Pri Zemlja&Morje smo se že od samega začetka odločilli, da bomo ponujali izključno domačo slovensko eko hrano, za katero lahko zagotavljamo, da je res pridelana na eko način in 100% sledljivost, kar pomeni, da lahko naši kupci za vsak korenček, solato, kivi, jabolko... točno vedo na kateri kmetiji je bilo pridelano. Naši sezonski pridelki (sadje in zelenjava) so sveže nabrani in dostavljeni direktno " iz njive na krožnik".