Kuharski triki in skrivnosti #1: čebula brez solz, pogrevanje ostankov, presoljena hrana, prekipevanje vode...

Ta teden smo pripravili prvi izbor enostavnih trikov in skrivnosti, ki vam bodo zagotovo olajšali pripravo hrane in kuhinjska opravila. 

Ste jed preveč posolili?

Preveč soljeno jed lahko rešite tako, da dodate nekoliko več kislih sestavin (npr. limonin sok, kis ali vino) in tako uravnotežite slanost. Postopek deluje tudi obratno. Preveč kislo jed lahko nevtraliziramo tako, da ji dodamo sol.

Rezanje čebule brez solz

Nasvetov kako rezati čebulo, da vas ne spravi v jok je malo morje. Najbolj učinkovit in praktičen je ta, da jo pred uporabo ohladite. Najbolje je, da jo za 15 minut postavite v zamrzovalnik.

Pogrejte ostanke pizze in druge hrane tako, da ostanejo bolj sočni

Verjetno se strinjate, da pogreta pica ali druga pekovska hrana večinoma ni najbolj okusna. Z uporabo tega trika je to drugače in naslednjič mogoče ne boste več zavrgili ostanke pizze ali drugih jedi. Torej poleg ostankov pizze in druge hrane v mikrovalovno pečico položite še skodelico vode, ki bo navlažila zrak in poskrbela, da bo pogreta hrana precej bolj sočna in okusna.

Vam je voda ponovno prekipela in ste umazali štedilnik?

Če tudi vi sodite v skupino ljudi, ki med pripravo obrokov opravlja še druga opravila in ste težko ves čas poleg štedilnika, blog prekipevanjepotem vam  predlagamo, da na vrh lonca položite leseno kuhalnico. Tako se boste izognili temu, da vam voda prekipi in umaže štedilnik, saj les namreč ne prevaja najbolje toplote, zato bo tekočina ostala pod površjem.

Če ste kdaj morali olupiti večje količine česna, se verjetno strinjate, da je to kar zamudno delo. Lupljenje si lahko olajšamo tako, da kar cel česen ali pa posamezne stroke česna položimo v stekleni kozarec, ki ga zapremo in nato močno tresemo. Česen se bo na ta način olupil kar sam. Video si lahko ogledate tukaj

Drugi trik je, da stroke ali kar cel česen naribate s pomočja ribežna. Presenetljivo bo lupina ostala ločena od česna. Video si lahko ogledate tukaj

Česen pa lahko tudi za 15 sekund postavite v mikrovalovno in tako se bo lupina lažje odstranila.

Kako rešiti zažgano ponev (brez kemikalij)?

Na dno zažgane ponve posujete plast sode bikarbone in nekaj soli, natočite čez dovolj vode in pustite stati nekaj ur. Bikarbona bo poskrbela, da zažgana hrana odstopi od dna in ponev boste tako lažje očitstili.

Ali je eko hrana res boljša in bolj zdrava?

Najprej se nam zdi potrebno poudariti temeljne razlike med hrano pridelano na ekološki in "konvencionalni" (navadni) način. Med tem, ko se pri "navadnem" kmetijstvu na veliko uprablja razna kemična sredstva, hormone, ipd., ki imajo negativne vplive na naše zdravje in naravo, pa v eko kmetijstvu veljajo prepovedi le teh. Tako ni dovoljena uporaba umetnih lahkotopnih gnojil, kemičnih oz. fitofarmacevtskih sredstev, ki jih strokovno imenujemo "pesticidi", rasnih hormonov ter tudi GSO organizmov, za katera ni jasno kakšne vplive imajo na naše zdravje. Pomembno je še poudariti, da veljajo tudi stroga pravila za rejo živali na eko kmetijah, ki zagotavljajo, da imajo živali ustrezne in zdrave življenjske pogoje, kot so npr. zdrava eko krma, prosta paša večji del leta, dovolj prostora v hlevu, prepoved preventivnega zdravljenja z antibiotiki, ind. Prav tako veljajo stroga pravila pri predelavi živil, saj morajo eko predelena živila vsebovati min. 95% eko sestavin in dovoljena je uporaba le aditivov (E-jev) naravnega izvora. Vse to je že po zdravi kmečki logiki zagotovilo, da je eko hrana bolj zdrava in hkrati tudi prinaša manj negativnih posledic za naš planet.

Vseeno pa je potrebno predstaviti tudi dejstva tudi na podlagi znanstvenih raziskav. Kaj torej pravijo študije na to temo?

  • Veliko bogatejša nutricionistična vrednost eko hrane, saj le ta vsebuje več antioksidantov, vitaminov, omega 3 maščob, ind., kar vse pozitivno vpliva na naše zdravje in počutje. V študijah so na primer ugotovili, da z uživanjem eko zelenjave, sadja in žitaric naše telo pridobi okoli 20-40% več antioksidantov ter da eko mlečni izdelki in meso vsebujejo kar 50% več omega 3 maščob, na račun proste paše in zdrave krme živali na eko kmetijah. 
  • Z (rednim) uživanjem eko hrane zmanjšamo nevarnost raznih bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca in ožilja, alergije, ind. ter tudi raka, saj na njegov nastanek vplivajo tudi ostanki pesticidov v hrani, ki pa so v eko hrani zanemarljivi. Manjša izpostavljenost pesticidom z uživanjem eko hrane, zmanjša tudi tveganja za negativne učinke na kognitivni razvoj otrok. Veliko manjša je tudi izpostavljenost težkim kovinam, kot je npr. kadmij., ki povzročajo poškodbe živčnega sistema. 
  • Vsi (pre)pogosto uživamo predelano hrano, ki ima velikokrat razne umetne aditive oz. E-je, kateri imajo različne negativne učinke oz. lahko povzročajo (kronične) bolezni od raka, alergij, vnetij hiperaktivnosti ind.  Z uživanjem eko predelena hrane so ta tveganja veliko manjša, saj eko predelana hrana vsebuje le E-je naravnega izvora. Med tem, ko je v EU dovoljenih več tisoč raznih aditivov oz. E-jev, pa jih je pri eko hrani dovoljenih le 45!
  • Študijo celo dokazujejo, da ima eko hrana boljši in polnejši okus, kar je pomembno z vidika uživanja v hrani. 

Na koncu pa moramo še poudariti, da je najboljša izbira za naše zdravje čim bolj sveža, sezonska in lokalno (bližje nam) pridelana eko hrana. Med tem pa, ko hrana, ki k nam pride od daleč, izgubi svojo biološko vrednost, pogosto ji zaradi zagotavljanja obstojnosti dodajajo konzerevanse, kemična sredstva in aditive.Tako sadje in zelenjava so pobrani preden so zreli in kasneje umetno dozorijo med prevozom in skladiščenjem in zato ne morejo dosegati kakovosti lokanih pridelkov, ki so sveže obrani v optimalnem času. 

Pri Zemlja&Morje smo se že od samega začetka odločilli, da bomo ponujali izključno domačo slovensko eko hrano, za katero lahko zagotavljamo, da je res pridelana na eko način in 100% sledljivost, kar pomeni, da lahko naši kupci za vsak korenček, solato, kivi, jabolko... točno vedo na kateri kmetiji je bilo pridelano. Naši sezonski pridelki (sadje in zelenjava) so sveže nabrani in dostavljeni direktno " iz njive na krožnik". 

Eko, bio, domače...kako ločiti "zrne od plevela"?

Za prvi blog smo se odločili, da vam pomagamo, da vas pri nakupovanju hrane trgovci in kmetje ne bodo "prenašali okoli" z njihovimi triki in da boste znali ločiti "eko" živilo od drugih živil. Na vsakem koraku nas bombardirajo s frazami, kot so zdravo, eko, bio, domače, naravno... Vendar kaj ti izrazi sploh pomenijo?

Če začnemo z najbolj oguljeno frazo "domače", vas lahko že takoj razočaramo, saj ta izraz v praksi ne pomeni nujno, da je živilo dejansko slovensko, kaj šele, da je kakovostno, zdravo in pridelano brez kemikalij, ipd. To pa zaradi tega, ker ni postavljenih točnih pravil oz. standardov, ki bi jasno definirali kaj se lahko trži kot "domače". Izraz "domače" je tako velikokrat le marketinški trik ali celo zavajanje kupcev.  Podobno je pri drugih izrazih kot so "naravno, zdravo", ipd.

Drugače pa je pri uporabi oz. prodaji eko živil. Najprej poudarjamo, da sta izraza eko in bio siinonim (v angl. se uporablja organic) za živila pridelana po pravilih eko kmetijstva. Vsak eko pridelovalec (kmet) se mora držati zakonsko opredeljenih pravil, ki so enotna na ravni EU. Da se kmet res drži teh pravil, skrbijo kontrolne organizacije, ki redno izvajajo kontrole na kmetijah. Vsak kmet ki uspešno opravi kontrolo prejme certifikat, ki dokazuje da so pridelki resnično eko. Pododbna pravila oz. kontrola velja tudi za tiste, ki eko živila predelujejo (npr. izdelujejo marmelado, namaze, ipd.) ali pa le distribuirajo oz. prodajajo. Kupec ima pri nakupu eko živila, ne glede od mesta oz. načina nakupa (na kmetiji, tržnici, v trgovinah, preko spleta, ind.), vedno pravico zahtevati vpogled v certifikat, da se lahko sam preveri ali je živilo res eko. 

zepi cert

Ker vas veliko kupuje pakirana eko živila (oreščki, vina, olja, marmelade, testenine, ind.) v trgovinah, pa tudi na tržnicah ali na kmetijah, vas opozarjamo, da mora biti vsak pakiran eko izdelek označen z EU znakom. Če tega znaka ni na embalaži, živilo ni eko. Za pridelke, ki pa niso pakirani (npr. od kmeta ali v trgovini kupite solato, jabolka ali kakšen drug pridelek), pa ni potrebno, da so označena z EU znakom. Poleg EU znaka, pa se lahko na eko živilih uporabijo tudi drugi znaki oz. logotipi, ki pa niso obvezni. Spodaj EU znak in primerri slovenskih znakov.

IKC BIO SI EKO 002 ok

Naslednjič bomo podrobneje opisali zakaj so eko živila bolj zdrava od "navadnih" in zakaj so najboljša prav tista pridelana čim bližje vas.

Naši zdravi in slastni recepti

Za vse jedi si lahko ogledate video recepte na našem YouTube kanalu tukaj

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.Logo EKP sklad za regionalni razvoj SLO sloganVeč o projektu ...